Staudernes forårsbeskæring
Hvad skal man gemme?
Det er kendetagnet for stauder at de visner ned om vinteren, med mindre de er vintergrønne, altså overvintrer med grønne bladdele. De fleste stauder har en overjordisk klump af mange små skud, som det efterfølgende forår bryder og giver blade, stængler og blomster. Nogle går helt ned, så der slet ikke er spor af at der kommer en ny plante. Det er derfor heller ikke alle stauder, som bevarer sin visne top gennem vinteren. For dem gælder reglen om at lade dem være om efteråret ikke. Stauder, der helt visner ned må man selvfølgelig godt "rydde op efter".
Men, langt de fleste stauder efterlader deres blomsterstande og stængler over jorden hele vinteren som visne stabbe.
Det er dem, man skal vente med at beskære til om foråret.
Hvorfor skal man vente?
Årsager til at man skal vente er der flere af.
1. Stauderne tilbagekalder deres næringsstoffer fra blade, stængler og blomsterstande og lagrer dem i deres overvintringsorganer - rodklumpen. Det ønsker vi ikke at forhindre dem i.
2. Toppen hjælper med at beskytte roddelen om vinteren.
3. Det er ofte dekorativt at kigge på de skægge konturer med eller uden rimfrost på.
4. Havens fugle har stor fornøjelse af frøstandene og det skaber et godt overvintringsmiljø for mange af de øvrige dyr i haven.
Hvor meget skal man klippe af?
Når det bliver forår er tilbagebeskæring noget af det første, man skal gøre. Mange stauder vågner nemlig tidligt og danner hurtigt nye skud. Jo længere tid man venter med at klippe de gamle stabbe af, jo større risiko er der for at skade de nye skud, som skal pryde årets staudebed. Nogle stabbe kan nemt knækkes eller rives af, men vær varsom med at rive for voldsomt til, da rodklumpen er meget sart netop på denne årstid. Det er ofte nødvendigt at klippe hver enkelt stab af helt ned.
Alle stauder klippes helt tilbage til jordens overflade eller tilbage til friske nye skud.